måndag, juni 23, 2008

Glass glass i stora lass lass


Tillbaks i Rom igen, känns väldigt skönt att komma tillbaks till civilisationen igen. Det var absolut trevligt att se Neapel och Pompeji men jag kommer nog inte åka tillbaks dit igen. Rom däremot lär jag nog besöka inom dom närmsta åren igen.

Sista bilden från Pompeji


Jepp nu är det sista bilden :) jag har tyvärr ingen aning om vad det är jag har tagit kort på här, det fanns inte med i den lilla guideboken vi fick men fint var det iaf :)
Vi missade tyvärr en hel del grejer har jag sett nu när jag kollat i guideboken i efterhand. Men är man inte påläst innan så är ju allt bara gamla ruiner så man går ju mest och bara strosar runt utan att veta vad man tittar på eller efter. Och sen var det så fruktansvärt varmt att vi ska ha jäkligt mycket cred att vi såg så pass mycket av Pompeji ändå.

Teatro Grande


Efter att ha sett alla ruiner kändes det väldigt konstigt att se att dom satt upp moderna teaterkulisser. Det var även strålkastare och annat som tydde på att det spelades teater där nu.

Still standing strong


Temple of Apollo


The Basilica

Forum


Vad vore en stad utan ett riktigt torg där man kan hänga. I bakgrunden syns Temple of Jupiter.

Erotisk konst


Det blev en rätt dålig bild tack vare att detta konstverk eller vad jag nu ska kalla det för var övertäckt med en glasskiva. Kan tänka mig att folk inte kan låta bli att pilla. Men det känns ändå lite överdrivet att avbilda en jättesnopp och rama in med lite småsnoppar runt. Enligt vad jag har läst så var avbildningar av enorma manliga könsorgan tydligen ett tecken på välstånd.

Amphitheater


Här inne ska tydligen Pink Floyd haft en konsert 1971, dock utan publik utan endast för att göra en videoinspelning.

Porta Nola Necropolis


Vesuvius i soldis


Pompeji overview


Shit, värmen tar kål på oss


Kanske någons vardagsrum


Pompeji byggdes ungefär 500 f. Kr så det är jäkligt coolt att många fresker fortfarande är i jättefint skick. Pompeji drabbades iofs av en väldigt kraftig jordbävning år 62 e. Kr så det kan vara så att målningarna förbättrades eller rent av målades om under renoveringarna då men sen övergavs ju staden p g a utbrottet från Vesuvius den 24 aug. år 79 e. Kr så målningarna är iaf inte nyare än så och det är ju jäkligt gammalt det också..

Via Grande 11.. eller..


Gatskyltarna ser ju tyvärr alldeles för nya ut för att vara från det forna Pompeji men annars hade det varit coolt.

Det är stort..


.. och fruktansvärt varmt. Svårt att hitta skugga när solen står i zenit.

Toan..


Äntligen inne efter att ha betalat en hiskeligt hög entréavgift, dom vet att ta betalt av alla dumma turister. Det första vi stötte på var detta som jag ville få till att det var ett gammalt dass men jag såg liknande bänkar med hål på fler ställen så jag kom fram till att det var bänkar att tillaga mat på och dom var nog dessutom lite för höga och alldeles för svåra att göra rena för att vara toaletter.

Turisthak


Trots att restaurangen var värsta turistfällan, med en inkastare vid vägen och allt, så var maten god och det kändes rätt genuint italienskt och det absolut bästa var att vi kunde lämna all vår packning där medans vi knallade runt bland ruinerna.

Nämen pasta idag igen..


Men idag festade jag till det med Spagetti a´la Arrabiata som då är Spagetti med tomatsås och chili. Skapligt steg upp från min vanliga tomatsås :)

Pizza time


Alejandro åt ju bara pizzarester igår så idag festar han till på en helt egen pizza :)
Är fortfarande rätt konfunderad över att pizzorna i Rom och Neapel är så olika.. i Rom är dom jättetunna och krispiga medans dom i Neapel är supertjocka a´la Pan pizza. I Sverige ser ju pizzorna rätt likadana ut oavsett i vilken stad man befinner sig. Hehe, vilka världsliga problem :)

Vesuvius


Vesuvius ser rätt pampig ut även på avstånd. Kanske synd att vi inte kommer att hinna åka upp och klättra lite där, men det är alldeles för varmt och jag har alldeles för dålig kondis :)

På väg mot Pompeji


Äntligen är vi på bussen på väg mot Pompeji. Ska bli jäkligt spännande att se en så berömd ruinstad.

Castel Nuovo



Rätt pampigt att hitta ett slott mitt inne i Neapel. Ser ut som ett sagoslott i mörkret men jag såg varken någon riddare i skinande rustning eller någon drake.

Piazza del Plebiscito


Efter den mastiga pizzan var vi tvungna at gå en promenad för att lindra samvetet. Det här är Napolis största torg med kyrkan San Francesco di Paola i bakgrunden.

Månsken över Neapels småbåtshamn


Inte helt lätt att fota månsken med mobilen men det var otroligt vackert ni får tro på mitt ord :)