lördag, april 28, 2007

Säng, säng, säng


Jonas har något drömskt i blicken. Bara ett halvt dygn kvar tills vi får åka hem.

Trötta festdeltagare


Steve har tröttnat på att flyga helikopter och väntar bara på att det ska bli dags att krypa i säng.

Helikopterrenovering


Magnus tog med en av sina 4 nyinköpta helikoptrar för att meka med.

Rödvin och helikopterflygning i min 3-rummare


Hotellet var snälla och öppnade upp dörren från min lägenhet till rummet bredvid, vilket resulterade i att jag hade 3 rum och kök att rumstera i. Det är större än vad jag har hemma. Vi bestämde oss för att inviga mitt vardagsum och dricka upp mina alkoholhaltiga drycker samt premiärflyga min nya helikopter. Först krävdes dock lite laddning.

Efterrätt


Spelar ingen roll hur mätt man är, melon och jordgubbar går alltid ned. Mums!

Steve leker med maten


Lugn, det är bara rättika.. inte blod.

Anktillbehör


Rätten Pekinganka består av en slags pannkaka som man fyller med en bit skinn som man ska doppa i socker. Sen tar man lite ankkött och doppar i den speciella såsen "Hoi Sin". Avslutningsvis stoppar man i lite valfria grönsaksstavar, vanligast är purjolök och gurka. Jag har ätit pekinganka förut och det blev väl ingen favorit. Är inte så förtjust i såsen som tyvärr är den som ger den mesta smaken till rätten. Ankköttet tycker jag är rätt gott om man skippar skinnet så jag gjorde en pannkaksrulle med rent kött som jag bara duttade lite i såsen och lite i sockret och sen hade jag i massor med pressad vitlök och grönsaker. Blev helt ok men Pekinganka kommer nog aldrig bli någon favoriträtt.

Snyggt upplagt


Det blir inte så mycket kött på en anka som man kan tro, två sådana tallrikar som man ser på bilden och då är det mesta skinn. Jag smakade faktiskt lite på skinnet eftersom det ska vara bland det bästa på ankan. Det var väldigt krispigt men väldigt fett, jag som inte ens kan äta skinnet på en grillad kyckling.

Ankan har landat

Kocken skär upp ankan vid bordet för att man ska kunna beundra hans skickliga handlag.

Den berömda grisnacken


Peter och Steve har pratat så lyriskt om grisnacken på den här restaurangen att jag kände att jag var tvungen att prova. Den såg faktiskt riktigt delikat ut när den kom in, lite gyllene och glänsande. Jag tog åt mig 2 stycken bitar och var riktigt spänd när jag stoppade en bit i munnen, men ack vilken besvikelse. Jag hade fått höra att den skulle smälta i munnen men den bjöd på ett rätt så rejält tuggmotstånd. Den smakade inte heller någonting, jag försökte förtvivlat känna honungssmaken som Peter pratat om men fick ge upp. Peter jag vet att du blir jättearg på mig nu, men jag åt upp båda två bitarna och jag fick aldrig den där fantastiska känslan som du försökte förmedla. Men jag försökte i alla fall :)

Glad projektledare


Magnus drar på sitt stomatolleende som får varje fotomodell att bli grön av avund.

It's getting hot in here


Temperaturen låg nog på närmre 30 grader inne på restaurangen så Jeanette svalkade sig med en mikshake. Vi andra svalkade oss som vanligt med det kinesiska ölet Tsing Tao.

Kvällens godaste


Den här fisken var fantastiskt god. Fiskköttet är så fint att det nästan smälter i munnen. Såsen var någon typ av soyasås som var väldigt stark.

Middag på Da Dong ankrestaurang


Sista kvällen innan hemresan blev det middag på en av Beijings finare ankrestauranger. Medans man väntade på bord fick man sitta vid en bardisk och sippa på gratisvin och titta på när ankorna grillades i stora vedeldade ugnar. Det hängde flera rader med ankor i varje ugn och jag räknade till 5 ugnar så det måste ha varit säkert 100 ankor som grillades på en gång. Helt otroligt.

Bevismaterial 1


Ryktet spred sig snabbt om en olycka uppe i en av guldsviterna. Ett skåp hade tilldragit sig skador som hotellet tog 500 kr i ersättning för att laga. Den officiella versionen är att en stol föll lite olyckligt, men ihärdiga rykten säger att märkena i skåpet var misstänkt lika skador efter rotorblad.. Undertecknad försökte förtvivlat komma in i guldsviten för att fotografera skadorna men vägrades tillträde till rummet. Det märkliga var att Christers helikopter saknade rotorblad när vi kom för att beundra underverket..

På besök hos Christer


Christer lyckades få ett rum med kinesiskt tema, rätt smakfullt. Stor skillnad mot "porr-rummen" som jag brukar hamna i.. fruktansvärt tacky med spegelvägg, glasskrivbord och sängen utstående diagonalt i rummet. Måste ses för att man ska förstå :)

Nedräkning till OS 2008


468 dagar 2 timmar 28 minuter 47 sekunder kvar..

Bönesnurra


Bilden visar tyvärr inte att rullen snurrar för fullt. För den oinsatte så visar en liten skylt vilket håll man ska snurra åt för att be rätt. Nej, jag kunde inte förmå mig att röra den heller...

Ännu mer röda hus


Ytterligare kontraster


Kändes udda att se ett höghus med reklamskyltar så nära inpå.

JätteBuddan


Det här var höjdpunkten inne i Lamatemplet, en 18 meter hög jätteBudda. Helt otroligt stor men tyvärr var vakterna på en att man inte fick fotografera inne i någon av byggnaderna. Jag och Steve försökte dock att filma med våra mobiltelefoner men min film blev mörk och fick bara med benen på Buddan :(

Detaljrikedom


Rökelsedoft


Jag lyckades förstå att det tillhörde buddistisk religion att bränna rökelser i dom speciella kärlen placerade utanför varje byggnad. Rökelser fanns givetvis att köpa i alla möjliga färger överallt, vågade inte ens fråga vad dom kostade. Men det skulle ändå känts fel att göra det när jag inte förstår ett dugg vad det innebär. Ska läsa på mer om buddismen först, sen kanske jag kan överväga det. Tyvärr fick jag en väldigt ihärdig huvudvärk av all rökelse som höll i sig resten av dagen. Jag tror det var någon däruppe som straffade mig för att jag klampade runt där jag egentligen inte hörde hemma.

Ännu ett..


Typiskt kinesiska hus


Då är det bara att sätta igång att börja fota allt tjusigt. Det tråkiga är bara att det känns som en exakt kopia av den förbjudna staden.

Skygga munkar


Tjoho, jag skymtade två stycken munkar som skyndsamt avlägsnade sig. Känns som en hädelse att springa runt i deras hem och inte dela deras tro. Men en ful tanke smyger upp till ytan.. tänk om dom inte är riktiga munkar, tänk om dom bara är inhyrda för turisternas skull.. Hu, hemska tanke.

Rött, rött, rött


Typiskt turist krimskrams, än så länge har jag motstått frestelsen :)

Snäll påminnelse

Fancy trash cans


Wow, till och med soptunnorna är påkostade.

Inträdesavgift


Jeanette ser lite besviken ut, men jag tycker 25 yuan i inträde var värsta klippet.

Pampig ingång


En pampig ingång som sig bör för att behaga turisterna.

Turistfälla


Japp, då är det bara in och trängas med turisterna.

Den forna cykelstaden


Det finns lite tecken på att Beijing fortfarande är en cykelstad.

Ytterligare en gatsopare


Lamatemplet i sikte


Äntligen ser vi Lamatemplet. Var lite skeptisk ett tag när mina kära arbetskamrater sprang med kartan i högsta hugg och tog ut riktningar :) Men dom klarade det galant. Känns dock lite konstigt med ett munktempel precis bredvid en högtrafikerad väg.

Tjusig kinarestaurang


Den här restaurangen såg ju tjusig ut. Den får vi nog prova på nästa resa.

Fejkbuske?


Buske med några slags gula bollar. Jeanette måste kolla om den är äkta.. inte mycket i Beijing som är det :)

Kinesisk skugga


En glad Jeanette poserar i nån slags färgglad genomgång.

Lupiner på träd


Det här såg ut som lupiner på träd, fast hängande. Väldigt fint :)

Mer vatten


Åhh, tänk om vi hade så här mysiga parker i Sverige. Visst har vi fina parker i Sverige men det är något visst med dom snirkliga vägarna och dom konstgjorda vattendragen.

En liten damm


Nog för att vattnet är skitigt men det var helt fantastiskt mysigt.

Kontraster


Tjusningen med Beijing är kontrasterna. Från att ha gått på skitiga gator och tyckt att att staden är sunkig så kommer man till en liten park och tycker att allt är jättevackert.

Kinesisk uppfinningsrikedom


Känner att jag har varit lite negativ i mina tidigare inlägg. Men när det gäller uppfinningsrikedom så är kineserna fantastiska. Varför slösa pengar på vattenspridare.. ta den längsta trädgårdsslang du hittar och stick väldigt många hål i den. Genialiskt.

Gatsopare


Notera gatsoparen i oranga kläder. Dom går och sopar gatorna för hand med en kvast. Och med gator så menar jag även motorvägarna. Hoppas dom har risktillägg.

Varför inte skaffa ett duvslag i vardagsrummet..


Behöver jag tillägga att Kina är det land som fågelinfluensan härjar värst i.

Typiska kinesiska affärer


Ingen direkt hög bostadsstandard


Alla bostäder jag sett hitills har ungefär den här standarden. Svårt att tro att någon vill bo där inne. Ska aldrig klaga över min lägenhet mer.

Svindyra rötter


Kolla priset på Ginsengrötterna.. helt galet.. över 3000 yuan för några knotiga rötter. En kinesisk yuan är värd ungefär lika mycket som en svensk krona.

Häxkonster på apoteket


Vi smet in på ett apotek för att kolla utbudet. Det kändes som att flyttas tillbaka till 1500-talet med häxor, trolldrycker och hokus pokus. Jag inbillade mig att det längst ner i hörnet var typ torkade hartassar men jag ska låta det vara osagt.

Ännu fler kabelhärvor..