söndag, juni 22, 2008

Rätt slitna vi med


Trötta tjejer


Neapel, pizzans hemstad


Då var vi äntligen framme i Neapel efter 2,5 timmars tågresa. Alejandro mumsar i sig våra pizzarester då han missat middagen p g a matchen mellan Italien och Spanien. Italien förlorade men märkligt nog så blev det inga kravalliknande händelser, trodde Italien var en fotbollsnation.

En sista bild på Colosseum bara..


.. vi har varit vid Colosseum många ggr den här resan men nu är det sista gången vi går förbi. Alejandro och Malini är som vanligt en bit framför mig, så mycket att fota :) men den är ju himla pampig iaf.

Pasta time


Jepp, då var det dags för Pasta Pomodoro igen känns som jag levde på det den här veckan. För er som är lite ringrostiga på italienskan så är det bara pasta med tomatsås. Efter maten blir det tillbaks till hotellet och hämta en övernattningsväska för att sen ta tåget till Neapel där Milan & co väntar.

Levande staty


Var bara tvungen att ta ett kort på den här killen, det som skiljde honom från alla andra levande statyer var att han inte hade någonting att samla pengar i, alltså gör han detta gratis eller så får han betalt av någon för att stå där. Det sista alternativet känns inte så troligt men vem fanken står i stilla i timtals i 30 graders värme gratis?

Arch of Septimius Severus


Så där ja, nu var vi färdiga med turistandet för dagen. Sista bilden från Forum Romanum.

Forum Romanum


Church of Santi Luca e Martina


Egentligen borde jag nog ha tagit ett foto av den tråkiga byggnaden längst till höger för det är tydligen Curia Julia där Roms senat höll sina sammanträden. Det allra första senathuset hette Curia Hostilia men som så mycket annat brändes det ner och ersattes med denna byggnad.

Temple of Antoninus and Faustina


Templet byggdes sedan om till kyrkan San Lorenzo in Miranda.

Temple of Castor and Pollux


Arch of Titus


Basilica of Maxentius and Constantine


Arch of Titus och Colosseum


Museo Palatino


Vi gick in på Palatinomuséet men det var bara en massa intetsägande statyer. Hemskt av mig att säga så :) men värmen dödade den mesta av turistnyfikenheten. Nästa gång jag åker till Rom ska jag se till att det inte är så här varmt och sen ska jag läsa på lite mer om alla saker så att jag inte som nu måste ta reda på saker i efterhand :)

Fler ruiner..


Unknown


Colle Palatino


Efter Colosseum gick vi vidare till Foro Romano och Palatino, det är samma entré till båda dessa ställen då dom ligger precis bredvid varandra. Vi valde att gå upp på Palatino som är den mest centrala av Roms sju kullar. Här ska tydligen staden Rom ha sitt ursprung då det var ett bra försvar att bo på en kulle. Sen ska Roms finaste bostäder ha legat här men tyvärr kan jag inte ge mer info än så här. Jag är verkligen helt lost när det gäller vad jag har fotat här :( men jag kommer lägga upp bilderna iaf eftersom det jättefint.
På den här bilden är det iaf Stadion jag har fotat. Dom hade verkligen mycket såna här anläggningar samlade på samma ställe, Circus Maximus och Colosseum ligger ju nästgårds till den här stadion.

Audioguide


Man såg ju för jäkla töntig ut med dessa audioguider som var som en trådlös hemtelefon från 90-talet. Men det var ju fler än jag som använde dom så man försvann ju i mängden av alla tokiga turister :)
Det var helt klart värt 5,50 € extra för att gå före kön men jag hade nog väntat mig lite mer av audioguiden.

Fånghålorna


Under arenagolvet var där man höll alla slavar och djur innan spelen. Tyvärr var det stängt för allmänheten så man fick inte gå därnere. Längst bort på andra sidan ser man hur man byggt upp en liten läktare för att visa hur det kan ha sett ut.

Alejandro och Malini poserar framför Arc di Constantino


Utsikt mot Palatino och Forum Romanum


Utsikt mot Temple of Venus and Roma


Shit det är stort


Jäkligt pampigt alltså, 50 00o pers brukade det vara här för dom stora spektaklen. Försöker sätta mig in i om jag skulle ha gått hit för att se folk slå ihjäl varandra, vi har ju ultimate fighting och sånt men gladiatorspelen gick ju verkligen ut på att den ena parten skulle dö. Gladiatorspelen mellan människor höll på här i över 350 år, undrar hur många som dog här har inte hittat några siffror på det.

Amphitheatrum Flavium...


.. eller Colosseum som det är mer känt som nu. Äntligen är vi inne, kön var enorm men Alejandro tog reda på att det inte var någon kö om man tog en audioguide för 5,50 € extra. Tid är pengar och det är ju trevligt med lite guideinfo.
På bilden ser man själva arenan, man har återskapat en del av arena golvet för att man ska få en känsla för hur det såg ut. Läktare och golvet till arenan var av trä så allt sånt är helt borta så man får använda en hel del fantasi för att förstå hur det verkligen såg ut. Vid ett jordskalv förstördes stora delar av Colosseum så de rasade marmorstenarna användes bl a till att bygga Peterskyrkan och Fontana di Trevi.

Beachparty



Tog en liten bensträckare och gick ner till vattnet så jag kan skryta med att jag åtminstone badat fötterna i Medelhavet i år :) På bilden posar Alejandro, jag och kvällens räddare Massimo.

Efter ett tag dök några av dom andra servitörerna från Recafè upp med några tjejer, dom tittade lite konstigt på oss men betedde sig som det var helt naturligt att deras kollega tagit med matgäster ut till stranden :)

Strax efter 4 drog vi oss tillbaka mot Rom igen i typ 160 km/h det visade sig att hans pappa var polis så om han skulle få böter så ser hans pappa till att dom försvinner.. shit, detta innebar alltså att alla rödljus och hastighetsskyltar ignorerades fullständigt.. lite nervös var man och väldigt lycklig över säkerhetsbältena. Väl tillbaks i Rom tar han med oss på ett café som ska ha den godaste Cappuchinon i stan, men ingen av oss var direkt sugen på kaffe på natten så det blev bara cola men Massimo betalade hela kalaset och vägrade ta emot pengar av oss. Kl 5 skjutsade han hem oss till hotellet och vägrade återigen ta emot pengar för bensin eller nåt. Tilläggas ska ju att han var student, han hade ett år kvar till att bli advokat, man har det ju inte så fett när man är student. Visst att han jobbade extra på Recafè men ändå, fast han hade ju ny fin bil och vespa så det gick väl ingen nöd på honom men han borde ändå vilja ha bensinpengar... Hur som helst blev det en kanonavslutning på våran dag som vi ett tag trodde skulle bli den värsta på hela resan. Vi tog Massimos nummer men självklart blev det aldrig av att vi träffade honom igen :(

Exteriören



När Recafè stängde erbjöd sig Massimo att skjutsa oss till ett dansställe och vi kunde ju inte tacka nej till den servicen. Det visade sig dock att han hade sin bil hemma så han hoppade upp på sin vespa och åkte hem och hämtade sin bil... vilken kille... hur ofta händer det att folk är så himla trevliga och hjälpsamma. En stor nackdel var dock att han inte kunde ett ord engelska.. man blir ju alltid lite konfunderad när man träffar en 25-åring som inte kan engelska, men vi klarade oss rätt bra på kroppsspråk och Alejandros spanska. Vi behövde inte vänta mer än 10 min så dök Massimo upp med sin bil.. kändes helt klart overkligt. Påminn mig om jag stöter på några turister här i Malmö så måste jag vara så här trevlig och hjälpsam mot dom.

Väl i Massimos bil frågade han om vi inte ville åka ut till stranden i stället. Vi hade faktiskt hört av Ahmed innan att alla Romare åker ut till stranden för att festa, annars hade man kanske kunnat börja ana oråd när en främling vill ta oss med till stranden :) Vi kände oss dock trygga när vi hade Alejandro med oss så vi tackade glatt ja till att åka till stranden som låg 2,5 mil utanför Rom. Väl framme var det fullständigt tjockt med Italienare som dansade i sanden, inte en turist syntes till så det var jäkligt coolt. Dom hade t o m riggat upp ställningar med färgade strålkastare så det kändes som ett riktigt disco och musiken var blandad och bra, fattar ni att dom spelade Moonlight shadow med Mike Oldfield.. har inte hört den sen jag var liten.

Ost till efterrätt


Sen middag på Recafè


Efter en lite smått turbulent kväll bestämde Malini, Alejandro och jag oss för att gå ut och äta. Jag ville jättegärna gå på någon restaurang i närheten av Fontana di Trevi då den ska vara fantastiskt vacker på natten. Men klockan var 23.30 så det var lite sent så vi kollade lite på restaurangerna bredvid hotellet. Tyvärr började dom att stänga så smått men en kille som stod utanför rekommenderade oss att åka ner till centrum för att äta. Då det inte är solklart vad som är själva centrum i Rom frågade jag vart exakt han menade, fick då till svar att han skulle ändå ner till centrum så vi kunde åka med honom. Sagt och gjort vi hoppade in i hans bil och började åka ner mot centrum. Det visade sig att Ahmed som han hette jobbade i restaurangbranschen så han skjutsade oss till en jättefin restaurang som hette Recafè där hans kompis Massimo jobbade. Shit vilket flyt, vi hade aldrig hittat den här coola restaurangen om det inte var för honom. Ahmed skulle vidare på en arabisk fest så han presenterade oss för sin kompis Massimo och åkte sen vidare.
Vi lyxade till det med 2 flaskor rödvin, först ett mousserande typ Lambrusco och sen blev det Chianti. Till det åt jag kalvfilé, begärde medium men tyvärr var den lite väl välstekt för mig men hela atmosfären på restaurangen gjorde att det kändes lyxigt ändå.