söndag, oktober 26, 2008

Beijing subway


Har inte åkt tunnelbanan i Peking förut då det endast fanns två linjer. Men ett par veckor innan OS öppnades fler linjer och två till kommer att öppna snart så nu är det är det ett riktigt bra sätt att ta sig runt i Peking speciellt på helgerna då det är mycket trafikstockning på gatorna. En enkel resa kostar 2 yuan vilket är ungefär samma summa i svenska pengar, så det lönar sig verkligen när man ska längre sträckor.

Sitt inte och slappa här


I Peking är dom fenomenala på att sätta upp roliga förbudsskyltar :) Denna satt på en av tunnelbanestationerna för att hindra kineserna från att bara sitta och dröna.

Nedräkningen är slut


Dessa räknare är uppsatta lite överallt i Peking för att visa hur många dagar, timmar, minuter och sekunder det är kvar till OS-premiären. Känns nästan lite sorgligt när dom står på noll, vad händer sen liksom.

Hopptorn


Gissar att detta var för fotograferna under OS men jag skulle då aldrig frivilligt klättra upp där.

Två flugor i en smäll


Med den här vinkeln ser dom ut att ligga väldigt nära varandra men det var faktiskt lite annat emellan.

The Cube


Lyckades få en någorlunda bild på kuben, fick springa runt på baksidan för att få den upplyst av dom sista solstrålarna. Mörknar fort :(

Nybyggt


Har inte en aning om vad dessa hus var men dom verkade nybyggda så dom hade garanterat något med OS att göra, kanske hotell för deltagarna lär garanterat inte vara för voluntärerna iaf.

Vad står det här då?


Det hade uppenbarligen varit något event här tidigare på dagen för dom var i full färd med att plocka ner läktare. Troligtvis var det något i samband med mötet som pågick i Peking, Asian-European meeting med ministrar från 43 olika länder. Skulle vara väldigt roligt att veta vad det står på skylten, måste fråga Yueh-Ting senare. I bakgrunden syns för övrigt National Aquatics Center, även kallat "The Cube".

Förmaningar


Undrar just om detta gör någon nytta... "Pleaserespect the players and Enjoy Match" står det på skylten. Kan ju funka :)

Close up


Som ni ser var det en hel del kinesiska turister där förutom oss trots att OS är slut. Hur som helst råkade vi ut för en rätt bisarr sak. Jag har ju hört om hur svenskar blivit tillfrågade om det är ok att dom fotar dom, vi ser ju säkert rätt så exotiska ut för dom. Det har dock aldrig hänt mig, visst har jag sett att kineser riktar sina kameror emot mig och tar kort men jag har aldrig blivit tillfrågad. Nu var det dock ett ungt kinesiskt par som kom fram till oss och pekade glatt på sin kamera. Jag fattade det som att dom ville att jag skulle ta ett foto på dom framför OS-arenan men när jag försökte ta deras kamera skakade dom energiskt på huvudet och pekade på mig. Dom ville alltså att jag skulle posera framför Bird's nest, kändes lite skumt men jag slet tag i Peter och så poserade vi tillsammans med den kinesiska tjejen. Dom kunde ju ingen engelska men dom nickade och log och sa thank you, jättegulliga.

Sen gick vi vidare men efter typ 5 min kom dom springande efter oss igen, vi hade ju hunnit en bit men dom hade hunnit ikapp oss. Hur som helst ville dom ta mer foton och fick en annan kines att ta kort på oss alla fyra. Sen ville Peter ta en bild på oss men då passade killen på att sätta sig bredvid Peter och började fota bara mig och tjejen, många bilder blev det och det var nu det började kännas konstigt. Under tiden alla foton togs började det samlas massor med folk runt oss så vi hade en ring med kineser som stod och tittade. Vi log och posade för fullt men Peter och jag började undra vilka dom egentligen trodde vi var. Tänk vad besvikna dom ska bli om dom trott att vi är några kändisar. Hur som helst är vi garanterat med i åtminstone ett kinesiskt familjealbum. Hade väldigt svårt att vänja mig, tur att jag inte är kändis :)

Belysning


Tom lamporna i gräset är gjorda för att matcha Bird's nest :)

Ännu finare...


Vi orkade inte köa för att ta ett foto vid fågelringen utan vi hittade en egen spot. "Volunteers Smile Bejing's Image" står det på monumentet, det kan ju betyda typ vad som helst. Min gissning är ju att en massa kineser har tvingats att jobba gratis som vanligt men för att få det att se bra ut så har dom gjort dessa hjärtan åt dom, vad fint.

Något fint


Dessa ringar med nån flygande fågel i verkade riktigt poppis att fota sig vid... dom står säkert för något jättefint men det lär jag aldrig få veta.

Bird's nest


Äntligen framme vid huvudattraktionen, fågelboet var riktigt pampig faktiskt. Vi brydde oss inte om att gå in men det är kul att ha sett den på nära håll iaf.

OS-torn


Tror detta ska vara något slags utsiktstorn men det är svårt att veta :)

Dr. Tea...


Vem är det... Kinesiska téer är ju kända för att vara bra för hälsan men Dr Tea ser ut att vara en riktig skojare :)

OS-staden


Blev lite sugen på sightseeing och följde med Peter upp till OS-staden som jag inte hade sett än. Börjar ju bli dags så hä en månad efter OS :)
Klev av en tunnelbanestation längre bort så vi kunde gå igenom hela området bort mot Bird's nest. Det var fortfarande mycket turister där och det såldes typiska kinesiska saker till överpris.

Helgon


Lyckas alltid kladda ner min lins så Peter ser ut som han har stigit ner från himlen i sin strålglans, men I promise you he's not a saint :)
Restaurangen var stökig, fullpackad med folk och kanske inte världens mysigaste men jag kommer definitivt gå hit igen. Närmast i bild är ytterligare en favorit, tofu med grönsaker i stark sås. Äter mycket vegetariskt när jag är i Kina, dom är riktigt bra på det. Men dom har en förmåga att steka grönsakerna i kött för att få god smak på allt så det gäller att inte vara äkta vegeterian...

Lunch


Yueh-Ting, Peter och jag tog tunnelbanan ner till Pärlan och shoppade lite på förmiddagen. Yueh-Ting gav upp rätt fort men Peter och jag lyckades fördriva ett par timmar. Jag har aldrig vetat var man kan äta nere vid Pärlan utan det brukar ofta bli KFC som ligger precis bredvid. Jag tycker ju inte om KFC så jag brukar försöka undvika det men shoppar man i flera timmar så blir man ju hungrig. Men Peter hade koll på ett nudelställe strax bredvid, vilken lycka. Ser kanske inte så delikat ut men det är riktigt gott, tjocka handgjorda nudlar med grönsaker mums.